Turks fruit

Auteur: Jan Wolkers

Titel: Turks Fruit

Plaats: Nederland

Uitgave: 1969

Uitgever: Meulenhof

 

Het verhaal begint als Erik (de hoofdpersoon) op bed ligt en terugdenkt aan zijn tijd met Olga. Erik ontmoet Olga als hij staat te liften. Ze krijgen een relatie, gaan samenwonen en trouwen uiteindelijk. Erik kijkt terug op de hoogtepunten uit hun relatie en vertelt over de verschillende gebeurtenissen uit Olga's leven. Olga’s vader is een wat tragikomische man die Erik wel aardig vindt. De vader van Olga is een zeer eenzame man. De moeder van Olga kan Erik niet uitstaan, ze is een vrouw die vreemdgaat, maar zich thuis voordoet als de goede, brave en perfecte echtgenote. Erik vertelt veel over de erg heftige seksuele relatie die hij met Olga had en die heel belangrijk voor hem was. Ook over de vakantie op Ameland en de keren dat Olga voor hem model stond wijdt Erik uit. Langzaamaan wordt er naar een zekere ondergang in  de relatie toegewerkt door de invloeden van Olga’s moeder . Als Olga tijdens een diner zit te flirten met een zakenrelatie van haar ouders, komt het keerpunt in hun relatie. Erik slaat Olga, waarna Olga hem verlaat en teruggaat naar haar moeder. Nadat Olga hem heeft verlaten, heeft Erik veel kortstondige relaties met andere vrouwen, die hij altijd met Olga vergelijkt waardoor niemand aan haar kan tippen. Erik verhuurt een kamer aan twee Amerikaanse meisjes, maar schopt ze er weer uit als hun vogels alles onder poepen. Olga trouwt twee keer en woont een aantal jaren in het buitenland. Ze reist veel en stuurt Erik kaartjes en brieven. De huwelijken van Olga lopen op niets uit. Soms komt Erik Olga in de stad tegen en praten ze wat met elkaar, maar hun gesprekken zijn niet meer als vroeger. Olga krijgt last van erge hoofdpijnen en het blijkt dat ze een hersentumor heeft. Door de vele bestralingen verliest Olga haar haren en koopt Erik een pruik voor haar. Erik bezoekt Olga elke dag in het ziekenhuis en ziet het langzaamaan slechter met haar gaan. Ze durft niets meer te eten behalve Turks fruit omdat ze denkt dat haar voortanden er uit zullen vallen als ze iets hards eet. Erik koopt op de markt Turks fruit voor haar wat juist bekent staat om zijn notoire tandrot. Olga sterft op een vroege voorjaarsavond en wordt met haar pruik op gecremeerd.

titelverklaring:

Het boek heet Turks fruit omdat Olga alleen nog maar turks fruit durfde te eten omdat ze anders bang was dat haar tanden er uit zouden vallen.

Het motto van het boek is : Rastapopoulos: Ik, naar? Ik ben de grootste naarling van de hele wereld! Het is erg, maar toch is het echt waar!

Carreidas: O ,nee, ik ben de grootste naarling van de wereld...En ik ben trouwens veel rijker!

Rastapopoulos: Misschien, maar ik heb mijn drie broers en mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen....Nou, wat zegt u daarvan?

Carreidas: dat is nog niks! Ik ben zo slecht geweest tegen mijn oudtante, dat ze gestorven is van verdriet!

Rastapopoulos: Nu heb ik er genoeg van! Vooruit, geef toe, dat ik slechter ben dan u!

Carreidas: Nooit! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!

De avonturen van Kuifje

VLUCHT 714

Verklaring van het motto:
Het motto is een zinloze discussie tussen twee eenzame figuren die allebei voor hun gelijk gaan. Olga en de hoofdpersoon waren ook eenzame figuren die voor hun gelijk gingen.
Het motto is een overeenkomst met het tweede deel van het boek Want dan voeren Olga en de hoofdpersoon ook veel van zulke zinloze gesprekken.

 

Het thema van het boek is liefde. De hoofdpersoon houd heel veel van Olga en dat is waar het grootste deel van het boek over gaat. Het is volgens mij ook verdriet omdat hij veel verdriet heeft over het feit dat hij niet meer samen met Olga is en dat hij van niemand kan houden zoals van haar. Later heeft hij ook veel verdriet omdat Olga ziek is.

 

De motieven zijn verdriet, ongeneeslijke ziekte, eenzaamheid, seks, dood en overspel.

Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat het boek is uitgegeven dus rond 1969. Er verloopt eigenlijk geen tijd in dit verhaal, want Erik (de hoofdpersoon) blikt terug op de relatie van hem en Olga. De dingen waar hij over verteld zijn dus wel eerder gebeurd als 1969 maar het is onduidelijk in welke tijd dit precies was. Er staat nergens in het boek hoe lang de relatie van hen duurt. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, want veel gedeeltes van het boek zijn flashbacks.

De plekken waar de meeste gebeurtenissen zich afspelen is in Amsterdam, in het atelier tevens woonruimte. Daar bedrijft hij met veel meisjes, maar met name Olga, de liefde. Daar staat Olga vaak model en maakt hij veel beelden van haar. Daar verwerkt hij ook zijn verdriet, hij beleeft er goede en slechte tijden. Ook in Alkmaar speelt het verhaal zich soms af, daar woont Olga en daar is de winkel van haar vader “Hermes”. Het speelt zich ook af in de stad, het bos en  Ameland. De relatie tussen al deze omgevingen is dat het allemaal herinneringen zijn die Erik heeft over zijn relatie met Olga.

Vertelwijze:

Het boek is geschreven vanuit de ik-vertelwijze. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • ‘Ik kon me dan precies voorstellen hoe haar moeder dat verteld had’
  • ‘Dat kon ik niet. Ik wilde alleen maar rustig leven zodat ik me prettig voelde.’
  • ‘Toen ze vroeg hoe ik eraan kwam zei ik dat ik hem met iemand voor een zeldzaam fossiel geruild had dat ik in de grotten al hakkende in de kop van Jezus was tegengekomen.’

 

De ik-persoon: Hij is een kunstenaar en beeldhouwer. Hij heeft een relatie met Olga met wie hij ook getrouwd is. Deze relatie is ook zeer diepgaand. Als Olga hem verlaat weet hij niet meer wat hij moet doen, hij is radeloos. Hij geeft zijn schoonmoeder de schuld, met wie hij een haat-relatie heeft. De ik-figuur is een vrij eenzaam persoon. Zijn naam wordt niet genoemd.

Olga: Olga is een vrouw met rode haren en volgens de ik-figuur heeft ze een droomlichaam. Zij heeft een relatie met de ik-persoon gehad en daarna nog twee relaties. Ze wilde geen kinderen, omdat haar moeder haar ‘de schuld’ had gegeven van haar borstkanker. Olga is op een zeer jonge leeftijd gestorven aan een hersentumor.

De moeder van Olga: Zij is een beetje ongevoelig. Als haar man overlijdt toont zij geen enkele emotie. Ze doet al zijn bezittingen weg en leeft vrolijk verder. Zij heeft borstkanker gehad en daarom heeft ze maar één borst. Tegen Olga zij ze vroeger dat Olga zo hard had gezogen bij de borstvoeding, dat de borst nu helemaal leeg was. Olga heeft dat verhaal lang gelooft.

De vader van Olga: Een man die zich eenzaam voelt. Hij maakte altijd dezelfde grap. Hij kan niet veel meer. Olga’s vader moet eigenlijk op dieet maar Olga’s moeder zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, zij geeft hem juist vet voedsel, wat later zijn dood wordt. De ik-persoon vond deze man aardig.

Eigen mening:

Ik vond het boek niet een heel leuk boek. Ik vond de manier waarop het verhaal wordt verteld met flashbacks en als herinnering minder interessant om te lezen. Ook vond ik dat er niet zo veel gebeurde in het boek en dat het iets te veel ging over de seks die hij met Olga had. Naar mijn mening had dit minder gekund en was het ook niet zoveel nodig om een indruk te krijgen van de relatie tussen de hoofdpersoon en Olga. 

Keuzeopdracht:

Interview van Esther Jonkman - Van Anrooij (door Carlijn Jonkman)

Wanneer heb je het boek gelezen?

Ik heb het boek gelezen toen ik met papa op vakantie was in Griekenland.

Wat vond je van het boek in zijn algemeen?

Ik vond het boek best heftig en ook best romantisch of meer seksueel als je snapt wat ik bedoel.

Wat vond je van het verhaal zelf? 

Ik vond het af en toe best heftig maar wel een interessant verhaal en zeker wel een genre waar ik van kan genieten op vakantie. Veel drama.

Als je een (of meerdere) genre(s) aan het boek zou moeten geven, wat zou dit dan zijn?

Ik denk erotisch, want er worden veel dingen over seks besproken zoals je niet in veel andere boeken ziet.

Wat in het boek vond je aantrekkelijk om te lezen?

Het boek voelde een beetje als een soort heftige soap maar dan in een boek en dat vind ik erg leuk om te lezen en ik denk meerdere vrouwen wel.

Wat is je het meeste bij gebleven over het boek?

Het einde vond ik heel schokkend dus dat is me wel het meeste bij gebleven denk ik.

Wat vond je van het einde van het boek?

Zoals ik net al zei vond ik het einde schokkend maar ook wel frustrerend want je wist hoe het met Olga eindigde maar niet hoe het met hem (de hoofdpersoon) afliep.

 

 

 

Dit boek behoort tot de categorie proza

Maak jouw eigen website met JouwWeb